Николай Михайлов
Плевен

Николай Михайлов е преподавател по класическа китара, камерна музика и музикални ансамбли в Национално училище по изкуствата „Панайот Пипков“- Плевен. Създател и организатор е на един от най-мащабните фестивали в Европа за китара, а именно: Международен фестивал на китарата Плевен. В периода 2018-2020 год. е назначен на поста Заместник-директор по учебно-творческата дейност. Ежегодно Николай Михайлов участва в редица международни фестивали и конкурси като член на жури, преподавател в майсторски класове и солов изпълнител.

От 2011 г. Николай Михайлов е преподавател по класическа китара, камерна музика и музикални ансамбли на ученици от 1 до 12 клас в Национално училище по изкуствата „Панайот Пипков“-град Плевен. В поспедните три учебни години негови възпитаници печелят общо 23 награди, от които 7 първи в престижни национални и международни конкурси в България, Италия, Хърватска, Румъния и Македония.

През 2018 година става носител на една от най-престижните награди на Министерството на  културата: почетен знак „Златен век“ – печат на Цар Симеон Велики – златен и грамота за принос в развитието и утвърждаването на българската култура и национална идентичност. През същата година Николай Михайлов  е  номиниран в  „Младите лидери на Плевен“-категория изкуство, инициатива, организирана от Община Плевен, като в последствие печели своята категория.

През периода 2013- 2017 Николай Михайлов е награждаван неколкократно за изключителни заслуги в областта на изкуството, както и за принос в развитието на класическата китара от Община Плевен, Ротари клуб Плевен и международните форуми в Омиш, Хърватска; Синая, Румъния, Кюстендил и др.

Николай Михайлов е възпитаник на Национална музикална академия «Панчо Владигеров», като през 2014 година завършва своята магистърска степен в класа по китара на доц. д-р Росен Балкански. През годините негови учители са били доц. Александър Пумпалов и Любомир Анов.
По време на обучението си създава различни формации и състави, с които печели редица отличия. Заниманията му с филмова музика и звуков дизайн, отразени в редица късометражни филми, му носят международни участия и награди.

Понастоящем Николай Михайлов е основател и Артистичен директор на Международен фестивал на китарата Плевен.