Мие Огура
Япония

Родена през 1973 година в Япония, Мие Огура започва да свири на пиано едва на тригодишна възраст, а на 7 вече свири и на флейта.
През 1994 Мие Огура се мести във Франция, където завършва с Диплома от Националната музикална консерватория в Париж в класа на Пиер-Ив Артó и Софи Шериé. Завършва и Музикалната академия в Киджиана (Италия) в класа на Аурел Николé (Aurèle Nicolet) (флейта) и Алéн Мониé (камерна музика).
След като печели награда за съвременна импровизация, продължава да учи барокова флейта при Пиер Сеше и джаз импровизация при Глен Ферис и Жан-Шарл Ришар, както и индийска музика при Патрик Мутал.
Мие Огура е един от малкото флейтисти в света, които могат да свирят и съчетават различни жанрове като класическа и съвременна музика, джаз и традиционна музика. Тя редовно участва като солист и изпълнител на камерна музика заедно с различни ансамбли и оркестри, получавайки покани от множество фестивали в Европа, Съединените щати, Канада, Япония и Австралия. Записала е седем албума.
Мие Огура в момента е част от световно турне в дует с Атанас Уркузунов (китара), а също и в друг дует с Мари-Катрин Жирó (пиано).
Има страст към преподаването и е редактирала учебника за начинаещи джаз флейтисти „Кафе с джаз флейта“, издаден през 2005 година в Япония.
Понастоящем е професор по флейта и импровизация в парижката концерватория „Жак Ибер“.