Георги Димитров – Жожо
България

Георги Димитров – Жожо е един от най-успешните български класически китаристи. Любимец на публиката от малък, още като ученик в Национално Музикално Училище „Л. Пипков” в София, той получава признание от изтъкнати организации и културни институции в България, като става стипендиант на Министерството на културата на България и лауреат на фондациите, подкрепящи млади таланти на името на Стоян Камбарев, Йордан Камджалов и Димитър Бербатов.  Жожо е първият носител на специалния приз „Олга Камбурова“ на предаването „Алегро виваче“ по „Хоризонт“, а през 2021 е сред номинираните в анкетата „Млад музикант на годината“.

Георги печели над 20 първи награди на международни конкурси, като GuitArt, Пловдив, където става артист на Eurostrings 2018/2019, „Ана Амалия”, Ваймар, „Андрес Сеговия“, Монхайм на Рейн, Първа награда и Специалната награда на EMCY на Международен конкурс „Млади виртуози“, София, Голямата награда на международния конкурс „Акад. Марин Големинов” и ценната статуетка на името на Любен Хараламбиев, Международен Фестивал на Китарата Плевен, и др. През 2021 г. Жожо печели първата и специалната награда на Международен китарен конкурс „Maurizio Biasini” (cciMB) в Болоня, с последващи концерти на сцената на Щатказино Базел, Рокка ди Доца Болоня и Музикална Академия Базел по време на cciMB 2024. През 2022 г. той триумфира с Европейската Бахова  Китарна Награда в Дармщат, която му дава възможност да запише компакт диск с музика на Й. С. Бах със звукозаписната компания NAXOS в Торонто, който се очаква да излезе през 2024 г. В допълнение, Георги прави концертно турне в Европа на фестивалите в Нюртинген, Дармщат и Кастел ‘Аркуато, и концертните зали в Блайбах и Магдебург. Той е първият класически китарист, поканен за рецитал на престижния Бахфест в Лайпциг през 2024 г.

Жожо е удостоен с „Diploma di Merito” от Музикална Академия Киджана под ръководството на световноизвестния маестро Оскар Гилия. Неговият EP за dotGuitar, финансиран от Italian Guitar Campus, е разпространен в най-популярните онлайн магазини и включва първия запис на произведението „Corren los Soles” на аржентинския композитор Алекс Нанте, и произведения на Марио Кастелнуово-Тедеско, и Морис Охана.

През 2022 г. Георги дебютира на сцената на националната музикална аудитория в Мадрид с емблематичния концерт „Аранхуес” от Хоакин Родриго под палката на Мигел Ромеа и Симфоничен оркестър „Верум”. Той е солист в серия от концерти под диригентството на проф. Пламен Джуров и Камерен ансамбъл „Софийски солисти”, Йордан Камджалов и Плевенска филхармония, Алберто Мартели и Оркестъра на „Театро комунале ди Болоня”, Бернхард Щайнер и „Камерата Музика Будапеща”, Хосеп Викент и „ADDA Simfònica”, Георги Патриков и АСО на НМА „Проф. Панчо Владигеров”. Дебютира на сцените на зала „България“ в София, „Театро Комунале” в Болоня, Зала „Минотитен” в Грац, „Соборная палата” в Москва и др. 

През 2023 г. Георги получава бакалавърска степен по китара от Университета за музика и сценични изкуства Грац (KUG), Австрия. Под ръководството на именития професор Паоло Пегораро, той завършва с най-високото отличие “Summa cum laude”. В KUG Жожо има шанса да се обучава при изтъкнати преподаватели по китара, като Лукаш Куропачевски и Петрит Чеку, а също и по старинни музикални инструменти Давид Бергмюлер (барокова китара) и Кристоф Урбанец (виола да гамба). В момента Жожо е магистрант в Кралската Музикална Академия в Лондон, която го удостоява с престижната стипендия  Bicentenary scholarship, посветена на двестагодишнината от създаването на авторитетната институция. Тя се присъжда по заслуги и за пръв път я получава студент по класическа китара. Наред с необходимата финансова стабилност, присъдената награда дава възможност на Жожо да осъществи свои музикални проекти, да запише солов албум с Лин рекърдс и да се възползва от богатата академична база, като член на обществото на младите учени на академията.